Gehaakte muts – gratis patroon

Gehaakte muts – gratis patroon

Kerst Zwolle gaat ook dit jaar weer een paar duizend kerstpakketten inpakken en aan de Voedselbank Zwolle schenken. Het is een mooi gebaarnaar mede-Zwollenaren die het niet breed hebben.

Dit jaar bestaat Rits in 5 jaar en wie jarig is… trakteert! Daarom willen we graag 2000 zelfgemaakte mutsen en sjaals doneren voor de kerstpakkettenactie en daarbij kunnen we jullie hulp goed gebruiken.

Nienke van Mooi van Draad heeft voor de actie een gehaakte muts ontworpen, waarbij je alle restjes uit de wolmand kunt gebruiken. Haak de muts in stoere kleuren, pasteltinten of gewoon in één kleur.

Gehaakte muts met fantasiepatroon

Nodig
haaknaald 6 mm
100 gram bijpassende wol

Maat
1 (volwassen) maat

Handig om te weten
De muts wordt in het rond gehaakt in (halve) stokjes, vasten en fantasiesteken. Tel daarom regelmatig het aantal steken, zodat je aan het einde van de toer goed uitkomt.

Je kunt de muts in 1 kleur haken, maar ook de toeren na de boord in verschillende kleuren. In het patroon staat een verdeling aangegeven op basis van 6 kleuren.  Met dunnere wol en een bijpassende haaknaald haak je de muts in een kindermaat.

Start
Haak – heel losjes – 60 lossen. Sluit deze met een halve vaste tot een ring. Let op dat de lossenketting niet gedraaid is!

toer 1-6 (kleur A) Haak 2 lossen (telt als het 1e stokje), 59 stokjes in elke volgende steek. Sluit met een halve vaste in de 2e beginlosse (= 60 stokjes).
toer 7 (kleur B) Haak 2 lossen (telt als het 1e stokje), 1 stokje, 4 samen afgehaakte stokjes in het volgende stokje, * 2 stokjes, 4 samen afgehaakte stokjes in het volgende stokje (= haak 4x een stokje tot de laatste doorhaling, sla de draad om de naald en haal deze door de 5 lussen op de naald). Herhaal vanaf * tot het einde van de toer. Sluit met een halve vaste in de 2e beginlosse (= 20 groepjes van 4 samen afgehaakte stokjes).
toer 8 (kleur B) Haak 1 losse (telt als het 1e halve stokje), 1 losse, *1 steek van de vorige toer overslaan, 2 halve stokjes, 1 losse. Haak vanaf * tot het einde van de toer. Haak op het laatste stokje van de vorige toer, 1 half stokje. Sluit met een halve vaste in de 2e beginlosse.
toer 9 (kleur B) Haak 1 vaste in elk half stokje en om elke losse van toer 8. Sluit met een halve vaste in de 1e vaste (= 60 vasten).
toer 10 (kleur C) Haak 1 vaste, * 1 vaste dieper in gestoken in de opening van toer 9, 2 vasten. Herhaal vanaf * tot het einde van de toer. Haak nog 1 vaste dieper ingestoken in de opening van toer 9, 1 vaste. Sluit met een halve vaste in de 1e vaste.
toer 11 (kleur C) Haak 2 lossen (telt niet als een stokje!), 1 stokje in de 3e en 4e vaste, 1 stokje in de 1e en 2e vaste. Steek hierbij voorlangs de stokjes in de 3e en 4e vaste. Sluit de toer met een halve vaste in het 1e gehaakte stokje (= 15 groepjes van gekruiste stokjes).
toer 12 (kleur C) Haak 1 vaste in elk stokje van toer 11 (= 60 vasten).
toer 13 (kleur D) Haak 2 lossen (telt als het 1e stokje), 1 stokje op elke volgende vaste.
toer 14 (kleur B) Haak 2 lossen (telt als het 1e halve stokje), 1 half stokje in dezelfde steek, 1 stokje van de vorige toer overslaan, * 2 halve stokjes in het volgende stokje, 1 stokje van de vorige toer overslaan. Herhaal vanaf * tot het einde van de toer. Sluit met een halve vaste in de 2e beginlosse (= 30 groepjes van 2 halve stokjes).

toer 15 (kleur E) Haak 1 vaste tussen het 1e en 2e halve stokje, sla 2 halve stokjes van de vorige toer over, 5 stokjes in het volgende halve stokje, sla 2 stokjes over, 1 vaste in het volgende halve stokje, sla 2 halve stokjes over, 5 stokjes in het volgende halve stokje. Herhaal vanaf * tot het einde van de toer. Sluit met een halve vaste in de 1e vaste (= 10 waaiertjes).
toer 16 (kleur F) Haak 2 lossen (= telt als het 1e stokje), 4 stokjes in de 1e vaste van de vorige toer, sla 2 stokjes over, 1 vaste in het volgende stokje, *5 stokjes in de volgende vaste, sla 2 stokjes over, 1 vaste in het volgende stokje. Herhaal vanaf * tot het einde van de toer. Sluit met een halve vaste in de 2e beginlosse van de toer.
toer 17 (kleur D) Haak 2 lossen (= telt als het 1e halve stokje), 1 half stokje in dezelfde steek, 1 steek van de vorige toer overslaan, *2 halve stokjes in de volgende steek, 1 steek van de vorige toer overslaan. Herhaal vanaf * tot het einde van de toer. Sluit met een halve vaste in de 2e beginlosse (= 30 groepjes van 2 halve stokjes).
toer 18 (kleur B) Haak 2 lossen (= telt als het 1e stokje), 1 stokje op elk van een volgend stokje (= 60 stokjes)
toer 19 (kleur B) Haak 2 lossen (= telt als het 1e stokje) en haak stokjes. Haak daarbij elk 5e en 6e stokje samen. Sluit de toer met een halve vaste in de 2e beginlosse (= 50 stokjes).
toer 20 (kleur B) Haak 2 lossen (= telt als het 1e stokje) en haak stokjes. Haak daarbij elk 4e en 5e stokje samen. Sluit de toer met een halve vaste in de 2e beginlosse (= 40 stokjes).
toer 21 (kleur B) Haak 2 lossen (= telt als het 1e stokje) en haak stokjes. Haak daarbij elk 3ee en 4e stokje samen. Sluit de toer met een halve vaste in de 2e beginlosse (= 30 stokjes).
toer 22 (kleur B) Haak 2 lossen (= telt als het 1e stokje) en haak stokjes. Haak daarbij elk 2ee en 3ee stokje samen. Sluit de toer met een halve vaste in de 2e beginlosse (= 20 stokjes).
toer 23 (kleur B) Haak 1 losse, haak een stokje in het volgende stokje tot de laatste doorhaling, sla de draad om en haal deze door alle lussen op de naald (= 1 stokje geminderd). Haak de volgende stokjes 2 aan 2 samen. Sluit de toer met een halve vaste (= 10 stokjes).

Afwerking
Knip de draad af op 15 cm en haal deze door de overige steken. Trek de draad aan en hecht ‘m aan de binnenkant van de muts af.
Hecht de overige draadjes aan de binnenkant van de muts af.
Sla de toeren met stokjes naar buiten om.

Maak een pompon en naai deze op de bovenkant van de muts.

Lever je muts uiterlijk 30 november 2017 in bij handwerkwinkel Rits In, Assendorperstraat 105 (Zwolle). Zij zorgen dat de muts bij de Voedselbank Zwolle en in de kerstpakketten terecht komt. Hartelijk dank voor je bijdrage!

 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.